Hof en Ontwerp

 

Het Hof van Hosper

een doordacht concept

HOSPER landschapsarchitectuur & stedebouw is gevestigd in Haarlem en heeft in samenhang met het architectonisch ontwerp van Joost Swarte en HER architecten een hedendaags ontwerp gemaakt voor een nieuw Haarlems Hofje.     Het biedt ruimte voor informele ontmoeting, fietsparkeren en groen bovenop de geheel ondergrondse stallingskelder. De bewoners van de Hofwoningen krijgen een eigen terras voor de deur. 

 

De bezoekers zien het Hofje via een steeg vanaf het stadspleintje aan de Tempeliersstraat. Vanuit het groene binnenhof vervolgt de steeg zijn weg naar de Raamsingel.

 

 

 

Het Hofje wordt gevormd door een rijke plantenwereld, die is vormgegeven op een aantal vierhoekige ‘beplantingspoefjes’. Hierop worden een aantal meerstammige Chinese Esdoorns geplant. Deze Esdoorns groeien langzaam van kleine tot uiteindelijk middelgrote bomen. Ze hebben een bijzondere, afbladderende, bruinrode schors en de bladeren hebben een attractieve oranje-rode herfstverkleuring. Het is de bedoeling dat elk seizoen ‘kleur’ geeft aan het Hofje.

 

De beplantingspoefjes krijgen een omranding van Cortenstalen randen, die aansluiten bij de bruinrode basten van de Esdoorns. Op een aantal plekken zijn houten bankjes verwerkt in de Cortenstalen randen. Accentverlichting straalt zacht de paden aan. Onder de Esdoorns worden diverse schaduwplanten (wit-en blauwbloeiende planten en varens) geplant.